31 януари, 2018


Обикновено за глухари се излиза от предния ден и се нощува в гората на открито. По това време (края на април - началото на май) времето вече се е позатоплило  и нощите не са така студени, но все пак трябва да вземем мерки за по-уютно прекарване на нощта.

Мястото за нощуване подготвяме не по-далеч от 500m. Колкото по-близко сме до него, толкова по-малко сме до него,толкова по-малко ще се движим и щурмим. След като сме подготвили всичко за нощуването си на открито, упътваме се на подслушване за долитащи вечерта глухари в близост до токовището.
При залез те долитат шумно един след друг на дървото, където ще токуват сутринта. С шумното хлопане на крилата те кацат на клоните му. Това се чува надалеч и по него следим че тук сутринта ще токуват глухари.



Истинското токуване започва още в 2 часа през нощта. Най-рано започват едва на разсъмване. Песента на глухаря се състои от два вида звуци: първите могат да се оприличат на "ток т о к- т о к" и се наричат токане или чукане. Вторите се оприличават на звуците издаващи косата при точенето й с брус и се наричат брусене. Последното продължава 3-4 секунди, доъто цялата песен продължава десетина секунди. По време на брусенето пеещата птица "оглушава", от където носи името си. От това се възползваме ние, ловците, за да я издебнем и доближим на изстрелно разстояние. По време на токането не трябва да се движим към пеещия глухар - тогава той вижда отлично.




Случва се по време на пътя към пеещия глухар да се натъкнем и на някой  "мълчаливец" който да отстреляме. Това са предимно млади глухари, които долитат за пръв път на мястото. 
На глухари се ловува само индивидуално със специални разрешителни и в определени горски стопанства. Срокът за ловуване е от 15 април до 15 май (може да има промяна).
За един изстрел е разрешено отстрелването само на един глухар.
Удареният през пролетта глухар е подходящ само за препариране, като трофей. През цялата зима той се е хранил преди всичко с борови игли и месото му мирише на терпентин, поради което не става за готвене.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Най - четени

Design by ThemePix.com | Blogger Theme by Lasantha - Premium Blogger Templates